Wat is Bitcoin

Bitcoin, wat is dat nu juist?

Om een ​​deel van de verwarring rond bitcoin te doorbreken, moeten we het in twee componenten scheiden. Aan de ene kant heb je de Bitcoin munt, een codefragment dat het eigendom van een digitaal concept vertegenwoordigt - een beetje zoals een virtuele IOU.

Aan de andere kant heb je het Bitcoin protocol, een gedistribueerd netwerk dat een grootboek met saldi van de Bitcoin munt bijhoudt. Beide worden "Bitcoin" genoemd. Vaak zal je de afkorting BTC zien.

Het systeem maakt het mogelijk om betalingen tussen gebruikers te verzenden zonder een centrale autoriteit te passeren, zoals banken of andere betalingsbemiddelaars. Het is elektronisch gemaakt en wordt ook zo bewaard. Bitcoins worden niet afgedrukt, zoals dollars of euro's - ze worden geproduceerd door computers over de hele wereld, met behulp van gratis software. Deze software noemt men mining software.

Het was het eerste voorbeeld van wat we vandaag cryptocurrencies noemen, een groeiende activaklasse die enkele kenmerken van traditionele valuta deelt, met verificatie op basis van cryptografie.

Wie heeft Bitcoin gemaakt?

Een pseudonieme softwareontwikkelaar die in 2008 de naam Satoshi Nakamoto kreeg, stelde Bitcoin voor als een elektronisch betalingssysteem op basis van wiskundig bewijs. Het idee was om een ​​ruilmiddel te produceren, onafhankelijk van een centrale autoriteit, die elektronisch kon worden overgedragen op een veilige, verifieerbare en onveranderlijke manier.

Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto echt is.

Op welke manieren verschilt Bitcoin van traditionele valuta?

Bitcoin kan worden gebruikt om dingen elektronisch te betalen, als beide partijen dat willen. In die zin is het net als conventionele dollars, euro's of yen, die ook digitaal worden verhandeld.

Maar het verschilt op verschillende belangrijke manieren van digitale fiat-valuta:

1 - Decentralisatie

Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dat het gedecentraliseerd is. Geen enkele instelling bestuurt het Bitcoin-netwerk. Het wordt onderhouden door een groep vrijwillige programmeurs en wordt beheerd door een open netwerk van toegewijde computers verspreid over de hele wereld. Dit trekt individuen en groepen aan die zich niet op hun gemak voelen met de controle die banken of overheidsinstellingen hebben over hun geld.

Bitcoin lost het "probleem met de dubbele uitgaven" van elektronische valuta (waarin digitale activa gemakkelijk kunnen worden gekopieerd en hergebruikt) op via een ingenieuze combinatie van cryptografie en economische prikkels. In elektronische fiat-valuta's wordt deze functie vervuld door banken, wat hen controle geeft over het traditionele systeem. Met Bitcoin wordt de integriteit van de transacties onderhouden door een gedistribueerd en open netwerk, eigendom van niemand.

2 - Aantal Bitcoins

Fiat-valuta's (dollars, euro's, yen, enz.) hebben een onbeperkte voorraad, centrale banken kunnen zoveel geven als ze willen en kunnen proberen de waarde van een valuta te manipuleren ten opzichte van anderen. Houders van de valuta (en vooral burgers met weinig alternatief) dragen de kosten.

Met Bitcoin daarentegen wordt het aanbod strak geregeld door het onderliggende algoritme. Een klein aantal nieuwe Bitcoins komen steeds bij en zullen dit blijven doen met een afnemende snelheid tot een maximum van 21 miljoen is bereikt. Dit maakt Bitcoin aantrekkelijker als een troef. In theorie zal, als de vraag groeit en het aanbod hetzelfde blijft, de waarde toenemen.

3 - Pseudonimiteit

Terwijl verzenders van traditionele elektronische betalingen meestal worden geïdentificeerd (voor verificatiedoeleinden en om te voldoen aan antiwitwaspraktijken en andere wetgeving), opereren Bitcoin gebruikers in theorie semi-anoniem. Omdat er geen centrale "validator" is, hoeven gebruikers zich niet te identificeren wanneer ze Bitcoin naar een andere gebruiker versturen. Wanneer een transactieverzoek wordt ingediend controleert het protocol alle eerdere transacties om te bevestigen dat de afzender over de nodige bitcoins beschikt en over de bevoegdheid om ze te verzenden. Het systeem hoeft zijn of haar identiteit niet te kennen.

In de praktijk wordt elke gebruiker geïdentificeerd aan de hand van het adres van zijn of haar portemonnee (ook wel wallet genoemd). Transacties kunnen met enige moeite op deze manier worden gevolgd. Ook heeft wetshandhaving methoden ontwikkeld om gebruikers zo nodig te identificeren.

Bovendien zijn de meeste uitwisselingen wettelijk verplicht om identiteitscontroles uit te voeren bij hun klanten voordat ze Bitcoins mogen kopen of verkopen wat een andere manier mogelijk maakt waarop het gebruik van Bitcoin kan worden gevolgd. Omdat het netwerk transparant is, is de voortgang van een bepaalde transactie voor iedereen zichtbaar.

Dit maakt bitcoin geen ideale valuta voor criminelen, terroristen of witwassers.

4 - Onveranderlijkheid

Bitcoin-transacties kunnen niet worden teruggedraaid, in tegenstelling tot elektronische fiat-transacties.

Dit komt omdat er geen centrale "scheidsrechter" is die kan zeggen "ok, geef het geld terug." Als een transactie op het netwerk wordt geregistreerd en meer dan een uur is verstreken, is het onmogelijk om deze te wijzigen.

Hoewel dit enige onrust kan veroorzaken, betekent dit dat er met elke transactie op het Bitcoin-netwerk niet kan worden geknoeid.

5 - Deelbaarheid

De kleinste eenheid van een Bitcoin wordt een satoshi genoemd. Het is honderdmiljoenste deel van een Bitcoin (0,00000001) met als afkorting SAT. Dit maakt microtransacties mogelijk die niet met traditioneel elektronisch geld mogelijk zijn


Makkelijk Bitcoin Kopen

Coinmerce makkelijk Bitcoin kopen

doopie logo grey

Wilt u beginnen met het handelen in Crypto, maar weet u niet hoe of vind u het te gevaarlijk om uw geld zomaar te investeren? Dan kunt u ons kanaal of onze gratis cursus crypto traden volgen en maken wij u helemaal startklaar om te gaan handelen!

Ook een succesvolle trader worden?
Leren traden met cryptocurrency! Schrijf je in voor het leerprogramma of wordt lid van de Platinum Club en ontdek hoe je meest voorkomende fouten kan voorkomen, jezelf kan verbeteren en een succesvolle trader wordt. 

Contacteer ons

© 2020 DoopieCash. Alle rechten voorbehouden | Disclaimer | algemene voorwaarden